Otsisin ja leidsin kah miskit.
Lõppkokkuvõttes kopeerisin omale üht kui teist kokku ja täpset päritolu ma sellel retseptil ei tea. Koostisosi on vähe, valmistamine ei nõua väga erialaseid oskuseid. Päris õnnestunuks ma oma katset ei loeks, sest sai oli küll seest pehme ja natuke nätske nagu minu meelest üks õige baguette olema peab, ka maitse oli minu meelt mööda, kuid ahjust välja tulles olid saiad pealt küllaltki kivikõvad. Määrisin nad võiga üle ja jätsin jahtuma, ehk tõmbab kooriku natuke pehmemaks. Järgmine kord proovin nii, et valmistan õhtul taina ette ja lasen hommikuni kerkida. Täna sai siis proovi pärast tehtud tainas valmis hommikul ja õhtul panin saiad ahju. Äkki see muudaks ka miskit. Ega ma alla ei anna enne kui tulevad välja head saiad!
Retsept ise:
2 batoonikese jaoks
250 g nisujahu
160 g vett
6 g värsket pärmi
1,25 tl soola
Lahustasin pärmi käesoojas vees. Lisasin 150 g jahust ja segasin hoolikalt läbi. Jätsin kile ja rätiku alla kaussi kerkima. Kerkida tuleks lasta üleöö.
Järgmisel päeval lisasin ülejäänud 100 g jahu ning soola. Seejärel tuleks tainast segada pidevalt 10 minuti jooksul nii, et taina konsistens on elastne. Lasta veel 1,5 tundi soojas kerkida (näiteks kuumutada ahi 50kraadini ja siis jätta kerkima ahju nii, et ahju uks on lahti ja ahi väljalülitatud).
Jahusel tööpinnal jagada tainas võrdselt kaheks. Vormida baguette'id, asetada need küpsetuspaberile ning lasta veel u 30 minutit rätiku all kerkida.
Kuumutada ahi 240 kraadini, panna põhja nõu veega. Vahetult enne ahjupanemist lõigata terava noaga saiakestele sälgud sisse:

Küpsetada 240 kraadi juures 10 minutit, seejärel alandada kuumust 220 kraadini ning küpsetada veel 20 minutit.
Minu saiad ahjust tulnuna:
Saiad olid siis nagu öeldud natuke liiga kõvad pealt, seest ideaalsed. Välimuselt pole kurta kuigi võiksid olla veidi kuldsemad, mitte nii pruunid.
Aga eks ma proovin edasi.
No comments:
Post a Comment