Sunday, November 17, 2013

Kartuligratään

Kuna kapis seisis üks tegelt juba eilse kuupäevaga kohvikoor, siis otsustasin, et vältida toidu äraviskamist, teha ühe mõnusa kartulivormi.
Tegemist on klassikalise vormi väikse mugavdusega, kuid lõpptulemus on ikkagi jubehea!


Vaja läheb:
1-1,5kg kartulit (kuidas parasjagu käepäerast on)
1 priske või 2 väiksemat küüslauguküünt
400 ml 10% koort (aga võib ka panna 35% koort või pool ühte või pool teist, häda pärast ajab pool kogusest piimaga ka ära, aga kui ainult piima panna, jääb tulemus lahja)
50g võid
150g juustu

Eelkuumuta ahi 200 kraadini
Koori ja viiluta kartulid - mida õhemad, seda kiiremini küpsevad. Ise kasutan riivimiskomplekti viilutajat, aga edukalt (ja kiiremini) saab ka köögikombaini rakendades. Riivi juust.
Sulata suurema poti põhjas või, tükelda sisse küüslauk, sega ja pruunista kergelt. Lisa juurde koor ja kuumuta kuni keemiseni (kui hakkab aurama) ning lisa juurde pool riivitud juustust ja maitsesta vastavalt soovile (mina kasutasin seekord soola, musta pipart, kartulimaitseainet ja muskaatpähklit, aga sobib ka kasutada nt paprikapulbrit, peterselli, tüümiani või mis iganes hing soovib ;) )
Sega nõks ja lisa kartuliviilud potti. Pliit võiks olla keskmisel kuumusel. Sega ning lase segu aeg-ajalt segades podisema ja lase podiseda ca 5 minutit (kaste läheb selle ajaga mõnusalt paksuks).
Seejärel kalla kartulivorm võitatud ahjuvormi, puista üle ülejäänud riivjuustuga, kata pealt fooliumiga ja küpseta ahjus 35-45 minutit (olenevalt, kui palju kartulit võtsid). Kontrolli, kas kartulid on pehmed. Kui on, võta foolium ära ja lase juust pealt kuldpruuniks.

No comments:

Post a Comment